Du gör väl rent din tandställning?

Du gör väl rent dina aligners? 

Hur gör du för att hålla din osynliga tandställning Invisalign ren och fräsch? 

Vad säger forskningen? 

Jo, forskningen säger att: 

  • Dina aligners blir renare och fräschare om du rengör dem med tandborste och tandkräm istället för att enbart skölja av dem under rinnande vatten! 
  • Dina aligners blir ännu renare om du först lägger dem i ett glas med vatten och en rengöringstablett (t ex invisalign cleaning crystal) och sedan borstar dem med tandkräm!
  • Ultraljudsbad gör dina skenor mycket renare jämfört med om du lägger dina aligners i ett vattenbad utan vibrationer. 

Ett ultraljudsbad med invisalign cleaning crystals gör dina aligners ännu renare jämfört med att borsta dina aligners med tandkräm och sedan lägga dem i ett klorhexidinbad!

Det verkar som att ultraljudsbadet är en tillräckligt bra metod för att hålla dina aligners rena och fräscha, och ännu bättre om du spetsar badet med invisalign cleaning crystals.

Men…

Utifrån en systematisk översikt så går det inte att fastställa vilken metod som är bäst och mest effektiv när det gäller att rengöra aligners. Viktigast är dock att du håller dina aligners rena och fräscha för att minimera bakteriebeläggningarna på dem, oavsett om du borstar dem med tandkräm, använder rengöringstablett, lägger de i ultraljudsbad eller kombinerar de olika metoderna. 

Charavet C et al 2022; Shpack N et al 2014; Levrini L et al 2015; Luca L et al 2016; Lombardo L et al 2017; Ihssen B.A et al 2019
tandläkare invisalign
Tandborstning räddar liv