Bästa och värsta godiset för dina tänder

Bästa och värsta godiset för dina tänder!

Så här i påsktider kan det hända att vi äter en hel del godis. Det är ju känt att godis ökar risken för att få hål i tänderna. Men finns det något godis som är mindre dåligt för tänderna eller kanske rent ut sagt bra för tänderna? 

Bästa godiset för dina tänder

 1. Mörk choklad (minst 70%). Mörk choklad som innehåller minst 70% kakao innehåller i regel betydligt mindre mängd socker jämfört med ljus choklad. Ju mindre socker desto bättre ut kariessynpunkt. Mörk chockad innehåller ämnen som höjer salivens pH värde, minskar möjligheten för bakterierna att fästa sig på tänderna (minskade bakteriebeläggningar). Mörk choklad minskar även kariesbakteriernas förmåga att utsöndra syror (således minskad risk att få hål i tänderna).
  Ferrazzano GF et al 2009; Nimbulkar G et al 2020; Hannig C et al 2009; Percival RS et al 2006

 2. Sockerfritt godis. Sockerfritt godis eller sockerfritt tuggummi innehåller inget socker (dvs inget bränsle till bakterierna som orsakar hål i tänderna). Det är däremot viktigt att känna till att godiset och tuggummit ändå kan vara väldigt syrligt vilket då kan öka risken för att få frätskador på tänderna. Men helt klart är det så att sockerfritt godis är mycket bättre än godis som innehåller socker och kan därför minska risken för att få hål i tänderna.
  Nadimi H et al 2011Värsta godiset för dina tänder

 1. Segt och klibbigt godis. Godis som är segt och klibbigt ökar risken för att få hål i tänderna. Dels för att godiset ligger kvar längre på tänderna och är svårare att få bort. Bakterierna använder sockret som bränsle och producerar syror som fräter på tänderna och orakar hål i tänderna (karies).
  Wagoner S et al 2009

 2. Klubbor. Vi vet att ju oftare tänderna exponeras för socker så ökar risken för att få hål i tänderna. En klubba innehåller inte bara mycket socker men den spenderar även en hel del tid i munnen. Det medför att bakterierna i munnen praktiskt taget får fri tillgång till socker under en längre period och risken för hål i tänderna ökar drastiskt.
  Gupta P et al 2013

 3. Surt godis. Surt godis är inte bara gott utan det kan orsaka frätskador på tänderna men även orsaka hål i tänderna. pH-värdet i munnen sänks rejält pga syrligheten och ökar då risken för frätskador på dina tänder. Bakterierna i munnen livnär sig på sockret i godiset och bakterierna utsöndrar i sin tur syror som fräter på tänderna och orsakar hål i tänderna (karies). Med andra ord, surt godis kan orsaka skador på tänderna dubbelt upp. 
  Davies R et al 2008 


Fråga oss gärna om kosten påverkar tänderna när du besöker din tandläkare nästa gång!

Vita och bruna missfärgningar på tänderna